Cecilia De Rico är skådespelare och aktuell i teaterpjäsen O Réjane, som spelas på Bootleg Theater på Beverly Blvd. Pjäsen är regisserad av Christopher Sivertsen och skriven och producerad av Ilana Turner.
Berätta om Réjane, vem var hon?
Föreställningen handlar om Gabrielle Réjane (egentligen Gabrielle- Charlotte Reju), om hennes liv och karriär. Réjane var en ung tjej utan medel som slog igenom på teaterscenen i Paris under La Belle Époque. Hon föddes 1856, år 1876 var hon 20 år och under den här tiden börjar alltså La Belle Époque. En period med ett enormt kulturell uppsving med ny konst, litteratur, teater, musik. Det är fredstid, industrialismen har inletts, allting väller fram under den här perioden.
Réjane använde en naturalistisk, realistisk stil i sitt skådespeleri, till skillnad från hur man hade spelat teater tidigare, med en betydligt mer melodramatisk spelstil. Hon spelade dessutom vanliga människor, arbetarklassen, på scen. Tidigare hade man bara skildrat kungar och drottningar, aristokratin, men vid den här tiden börjar man uppmärksamma vanliga människors liv och öden vilket var revolutionerande. I Skandinavien hade vi författare som Henrik Ibsen i Norge och August Strindberg i Sverige, banbrytare för den moderna dramatiken. Réjane var bland annat Henrik Ibsens favorit till att spela Nora i Ett Dockhem.
Hon måste ha varit kontroversiell för sin tid?
Absolut. Hon var en pionjär, en kvinna som vågade bryta ny mark och göra nya saker, som vågade riskera att gå med i flödet av allt det nya som kom då. Hennes eget liv blev som en spegel för de roller som hon spelade på scen. Hon var också mamma med två barn.
Tiden behövde någon och Réjane behövde tiden, hon blev en fyr och ett språkrör för allt det som vällde fram inom kulturen under den här perioden. Det är inte länge stilistiskt, upphaussat, upphöjt, melodramatiskt. Plötsligt är det from the gut, Paris sjuder av cancan, the Moulin Rouge, ny konst med en Toulouse Lautrec mfl och blir ett centrum för konsten samtidigt som absinten flödar. Den populära kulturen vävs samman med den borgerliga. Kvinnorna slänger korsetten och Empiremodet börjar.
Hon hade en älskare, Paul Porel regissör och teaterdirektör för Odeon, en av de största teatrarna i Paris. Hon gifte sig inte med honom förrän de fått två barn. Porel ville skriva kontrakt åt henne, bestämma över vilka roller hon skulle ta, men hon ville skriva sina egna kontrakt och vara självbestämmande. Och det alltså i slutet av 1800-talet innan det var lagligt I Frankrike, innan kvinnor ens hade rösträtt. 1906 öppnar hon sin egen teater, Theatre Réjane.
Du spelar Réjanes mamma, berätta om din roll.
Mamman är till en början rädd och osäker på hur det ska det gå, hur Réjane ska klara sig. Hon accepterar inte att hennes dotter är skådespelare. Men sen har vår rolltolkning varit den att mamman upptäcker att hennes dotter är en naturkraft. Det går inte att stoppa henne, hon rusar fram som ett tåg. Mamman får värja sig och inse att hon inte kan styra sin dotter. Réjane gör karriär och försörjer sin mamma, de kommer upp sig i världen, gör en klassresa. Det kan man föreställa sig att det måste vara fantastiskt, hade jag varit mamman och sett att min dotter skaffat egen teater, till slut måste man ju bara värja sig och säga Good for you.
Berätta om projektet, varför ska man gå och se den här föreställningen?
Det är viktigt och spännande att titta på sin samtid idag, i ljuset av en historisk reflektion för bara hundra år sedan, och se hur lika vi är i tiden. Människans eviga längtan till att få vara sig själv, till att få uttrycka sig själv. Kvinnors eviga längtan att få bestämma över sig själva. Som Réjane krävde: ”Det är jag som spelar det här, det är jag som är skådespelare, jag vill bestämma över mina egna roller.”
Dessutom är det här är en innovativ färgstark föreställning med geniala scenlösningar som blir en del av spelet. Alla skådespelare är närvarande på scenen samtidigt. Vi sjunger, spelar instrument och är ett element av scenbilden genom att vi ständigt finns närvarade och skapar ny scenbilder. Det är en väldigt fysisk teater och en fantastisk ensemble. Cara Pifko som spelar Réjane har ett enormt driv och nerv och gör en underbar rolltolkning. Så medverkar en svensk skådespelare och underbar regi av en norsk-svensk regissör, Christopher Sivertsen.
Du har jobbat mycket med teater här, hur upplever du teaterlivet i filmstaden Los Angeles?
I Los Angeles finns massor av små fria grupper som skapar sin verksamhet utifrån alla de människor som kommer hit. Det är ett fantastiskt vitalt konstnärligt småteaterliv, en otrolig crossculture, multikulturell blandning. Det sjuder av kreativitet, av olika nationaliteter och subkulturer som blandas i en enorm smältdegel. Under årens lopp har det också skapats en Hollywood Fringe Festival med småteatrar som gör egna föreställningar med redan skrivna, eller nyskrivna pjäser. Det finns hur mycket teater som helst här och så oerhört många bra skådisar.
Cecilia De Rico är skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Hon är också röstcoach och driver det egna företaget De Rico Voice här i Los Angeles.
Föreställningen O Réjane spelas på Bootleg Theater torsdag-lördag fram till den 6 december. Biljetter på Bootleg Theaters hemsida, www.bootlegtheater.org.
En trailer av föreställningen finns här: www.orejane.com | O RÉJANE TRAILER
Om föreställningen har Artsbeat LA skrivit här och Paula Tiberius skrivit här.