Nyöppnade ALTA Nordic Kitchen serverar svenska klassiker med en egen spinn. Stjärnkocken Christer Larsson berättar om den nya restaurangen och om Los Angeles som matstad.
Det är förmiddagslugnt på restaurangen när SWECal träffar kocken och krögaren Christer Larsson, som tillsammans med sonen Ian driver nyöppnade ALTA Nordic Kitchen. En varuleverans dirigeras till bakdörren, leverpastejen i ugnen behöver ses till och det nybakade danska surdegsbrödet ligger och svalnar ute i köket.
Kvällarna är desto mer hektiska. Restaurangen har varit i det närmaste fullbokad under de första veckorna och framför allt många svenskar har hittat hit och stöttat oss, säger Christer.
Konceptet för Los Angeles senaste skandinaviska tillskott är enkelt – traditionella svenska och skandinaviska rätter, gjorda på bra råvaror. Inget experimenterande med det nya svenska köket, säger Christer och förklarar sin matfilosofi.
— Jag tror på att servera ganska traditionella rätter, som jag sedan försöker sätta min egen spinn på. Vi gör till exempel en Biff á la Lindström, en rätt som kom till Sverige från Ryssland för många år sen. Här har jag gjort den till en ”open face” hamburgare, med lite lök på toppen som vi har stekt med rödvin och så ett stekt ägg på toppen av det.
Pyttipannan, den som ofta brukar vara något av ett man-tager-vad-man-haver-i-kylskåpet, gör Christer på oxbringa, potatis och rotgrönsaker som får en extra kick av köttbuljong och, förstås, Worcestershiresås. När restaurangen öppnar för brunch efter Labor Day tänker han experimentera med en fisk-pytt, kanske med pocherat ägg och hollandaiseås.
Köttbullarna lämnar han dock till det stora möbelvaruhuset, trots att många frågar efter dem.
— Det är svårt att göra riktigt bra köttbullar. Man behöver en fin kalvfond och det blir också ganska fet mat, med gräddsås till. Jag gör danska frikadeller istället, med plommonkompottsås. Danskarna gillar ju plommon.
Det är en verklig veteran inom restaurangbranschen som nu har öppnat portarna på Melrose Avenue. Christer Larsson var med från början på klassiska Aquavit i New York och med sina sex år som kökschef var han alltså den som först fick kräsna New Yorkers att få smak för gravlax, sill och köttbullar. Han har också drivit egna restauranger, Christer’s på Manhattan och ALTA i Greenwich, Connecticut. De senaste åren har Christer ansvarat för att utveckla restaurangkoncept inom Carlson Rezidor Hotel Group, som bland annat äger hotellkedjan Radisson.
Efter många år på den amerikanska östkusten blev det så småningom flytt västerut för familjen Larsson. Sönerna Ian och Carl började på college i Kalifornien och ville stanna kvar här och så småningom flyttade Christer och hustrun Deborah efter. Och suget efter att öppna eget fanns där igen.
— Familjen bodde här ute och jag har pendlat i flera år, bland annat till Bryssel. Till slut tänkte jag att det finns väl i alla fall en restaurang kvar i mig.
— Ian har varit den drivande kraften bakom det. Han har jobbat med mig på mina restauranger och han har tyckt om att laga mat, och så bestämde vi oss för att göra det här tillsammans. Och jag tycker det är så fantastiskt kul, att få vara med sina familjemedlemmar i ett kök. Och min andra son, Carl, har sett till att få upp oss på nätet och gjort vår hemsida.
Vad tycker du om Los Angeles matkultur i jämförelse med New York?
— Jag gillar den så mycket bättre än den i New York. New York är en stad för bankirer och mäklare, mycket företag och mycket ”fine dining.” Här är matscenen helt annorlunda. Man kan gå in på vilken restaurang som helst i jeans och t-shirt och äta fantastiskt god mat till mycket billigare priser.
Christer är inte ensam om att imponeras av Los Angeles som matstad. Det fantastiska utbudet av färsk frukt och grönsaker, tillgången till billig taxi med Uber och Lyft, vädret och nybyggarstämningen som råder just nu; allt har bidragit till att Los Angeles matscen fullständigt exploderat på senare tid.
Välkända kockar och krögare belönade med Michelin-stjärnor och James Beard-utmärkelser flockas här och nya spännande restauranger öppnar i vart och vartannat gathörn. Ken Friedman, den flerfaldigt prisade krögaren bakom bland annat The Spotted Pig i New York, kallar Los Angeles för ”the hottest and best food city in the world right now” och konstaterar, i en intervju i Los Angeles Times att ”alla de bästa idéerna kommer från Los Angeles.”
På 1960- och 70-talen sedan var det den skandinaviska restaurangen Scandia som var The happening place i L.A. Warren Beatty, Natalie Wood och James Garner var stamgäster och på övervåningen hade Frank Sinatra eget kontor med tillhörande dusch.
Personer som var med på den klassiska Scandia-tiden har redan hört av sig till Christer och han har ingenting emot jämförelsen.
— Mr. Leonard Frank, en av våra allra första gäster, har skickat mig ett vykort från Scandia, signerat av Richard Nixon. Och folk har hört av sig med gamla foton och historier. Det är så kul att vi kan haka på det där lite. Och som sagt, det varit väldigt många skandinaver här den första veckan, så det har varit roligt.
Vart ser du er om fem år?
— Ja, vi får se. När man har en restaurang i en ”major market” så dyker det ju upp nya möjligheter. Man får ögonen på sig. Så vi får se vad det här leder till, jag har ett par andra koncept i bakfickan som jag skulle vilja göra något med. Jag skulle gärna vilja göra något vegetariskt till exempel.
Det låter som att han kan ha mer än en restaurang kvar i sig, men just nu är det den fortsatta utvecklingen av ALTA Nordic Kitchen som gäller för Christer och Ian.
— Vi är fyra i köket just nu och så har vi fått tag på jättebra svensk personal till servitrisen, som också kan hjälpa gästerna att uttala de svenska namnen på menyn. Vi söker mer personal, men vi vill inte expandera för snabbt och göra för mycket på en gång. Så än så länge är vi något av en liten mom-and-pop-verksamhet. Men som alltid på en restaurang är det bara hårt jobb som gäller och det är fantastiskt roligt.
Text: Ingegerd Landström
Foto: ALTA Nordic Kitchen
ALTA Nordic Kitchen, 7274 Melrose Ave. Los Angeles, CA 90046, (323) 746-5221, altanordickitchen.com.