Britta Armstrong har utsetts till honorärkonsul vid det svenska honorärkonsulatet i San Diego. Hon ser fram emot att börja arbeta för svenskheten i hela södra Kalifornien.
Nu är det officiellt – Britta Armstrong blir Sveriges nya honorärkonsul i San Diego. Hon kommer att driva den konsulära verksamheten i San Diego tillsammans med vicekonsul Katarina Keane och har redan börjat sätta sig in arbetet med allt vad det innebär.
Britta Armstrong är född och uppvuxen i Norrbottens inland. Hon är utbildad agronom (Master of Science) vid Lantbruksuniversitet Ultuna, i Uppsala, där hon också undervisade i markvetenskap. Hon har gått SIDAs ettåriga Katastrof- och Biståndsutbildning och arbetat som kursledare på SIDAs kursgård.
I Uppsala träffade Britta sin blivande make, amerikanen Richard Armstrong, och efter elva år tillsammans i Sverige, flyttade de år 1988 till Richards hemstad, San Diego. Tillsammans har de en son David och en dotter Faye, som båda är gifta och bosatta i Los Angeles. I december föddes första barnbarnet, Alice.
Sedan flytten till USA har Britta Armstrong främst arbetat inom trädgård, som konsult och designer. Hon är engagerad i flera svenska organisationer, bland annat SWEA, där hon har varit ordförande för SWEA San Diego, regionordförande för SWEA Västra Amerika och medlem av den internationella styrelsen. Hon har också varit styrelsemedlem i Svenskamerikanska Handelskammaren och grundande medlem i den svenska paraplyorganisationen Swedish Center.
Hur känns det att vara Sveriges nya honorärkonsul i San Diego?
— Det känns väldigt viktigt att San Diego äntligen har fått en konsul. Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med vicekonsul Katarina Keane, arbeta för svenskheten i hela södra Kalifornien. Vårt upptagningsområde är stort med många svenskar och spännande möjligheter för svenska företag.
Kan du ge några exempel på frågor som du tycker är viktiga och som du vill driva som honorärkonsul?
— Dels är det ju de rent konsulära frågorna, kris och katastrofberedskap, och att bistå svenska medborgare och personer som är bosatta i Sverige med råd och upplysningar. Sedan är det den Sverigefrämjande verksamheten, något som jag alltid har sysslat med. Vi ska bistå svenska företag och organisationer, myndigheter, grupper och enskilda med information om San Diego. Konsulatet driver också projekt för att förbereda besök, seminarier, utställningar och andra arrangemang till stöd för svenska näringsliv- och kulturintressen, alltså allt från myndighetsbesök till barnteater.
Hur ser dina första uppdrag ut?
— I slutet av april åkte jag till ambassaden i Washington DC på konsulkonferens, en fantastiskt chans att få träffa mina kollegor runt om i USA och också få del i diskussionen av aktuella politiska och ekonomiska frågor i Sverige. Nu i september kommer det svenska Socialutskottet till San Diego, så vi håller på att sätta ihop ett späckat program med intressanta studiebesök.