Den 14-15 juni var det återigen dags för The Swedish Affär, evenemanget där svenska företag och entreprenörer inom de kreativa näringarna (spel, film, musik, konst, mode och design) träffar sina amerikanska motsvarigheter för att inspireras, lära av varandra och diskutera nya projekt och samarbeten.
Swedish Affär ägde rum i anslutning till E3, världens största mässa för tv- och dataspel som inträffar i Los Angeles under samma vecka. Huvudarrangör var Swedish-American Chamber of Commerce i Los Angeles, med ordförande Gudrun Giddings i spetsen.
Tisdagens evenemang hölls på trendiga Skybar at Mondrian hotell i West Hollywood, där företagspresentationer, paneldebatt, musikunderhållning och mingel avlöste varandra. Hedersgäst var Sveriges nya gymnasie- och kunskapslyftsminister, Aida Hadzialic, som är på några dagars besök i Los Angeles för att främja den svenska spelindustrin.
Sedan ett par år tillbaka växer spelbranschen snabbare i Sverige än i något annat land och i sitt tal betonade ministern vikten av att inkorporera ny teknologi och IT i all utbildning, från förskola till universitet, för att skapa ännu fler talanger och ytterligare stärka Sveriges konkurrenskraft. Under sitt deltagande på E3-mässan ska Aida Hadzialic hjälpa svenska företag i deras kontakter med internationella motparter och föra diskussioner om hur regeringen bör arbeta med kompetensförsörjning av branschen.
Företagspresentationerna inkluderade bland annat SAS, Visit Sweden, och svenska produktionsbolaget Goodbye Kansas Entertainment Group. I den efterföljande paneldebatten bidrog representanter från Spotify, Simplygon, Live Nation, Wonderworld VR och Visit Sweden med reflektioner på temat “Framtidens teknologi inom de kreativa näringarna.”
Mycket av diskussionen kom att handla om det som händer inom virtuell verklighet (VR), det kanske hetaste området inom framtidens teknologi. Simon Romanus, grundare och VD för Wonderworld VR, visade upp ett par VR-glasögon och konstaterade att “det här är så nära teleportering och tidsresor vi kan komma.”
— Med snabbare dataöverföring och högre skärmupplösning på telefoner och i VR-glasögon kommer vi att kunna uppleva en virtuell verklighet precis så som det ser ut här i rummet där vi sitter. Den framtiden är inte särskilt långt borta alls, sa Simon Romanus.
Konstnärerna Jenny Sandersson och Billy Morrison ställde ut sina tavlor, fotograf Per Bernal visade upp sin fotokonst och för musikunderhållningen stod artisten Beldina Malaika.
Onsdagens program bestod av en visning av Dolph Lundgrens senaste film, Skin Trade, på Fox Studios i Century City. Filmen följdes av en Q&A med Dolph Lundgren, som förutom att spela filmens huvudroll också är producent och medförfattare till manus.
I Skin Trade tar polisen Nick Cassidy (Lundgren) sig an den internationella människohandeln och Dolph Lundgren samarbetar med organisationerna CAST (Coalition to Abolish Slavery and Trafficking) och Mentor Foundation USA för att öka medvetenheten om människohandel och drogmissbruk.
Det är tredje gången som SACC-LA tillsammans med en rad samarbetspartners arrangerar Swedish Affär. Konceptet skapades ursprungligen av Dataspelsbranschen, Media Evolution och SACC-LA, som tillsammans med en lång rad främjandeorganisationer och branschorganisationer arrangerade det första Swedish Affär i juni 2012.
Syftet med Swedish Affär är att vara en mötesplats och ett affärsnätverk för aktörer inom de kreativa näringarna. Svenska företag och entreprenörer får möjlighet att att skapa kontakter på den amerikanska marknaden och visa upp allt det som Sverige har att erbjuda av produkter och tjänster inom bland annat dataspel, mode, musik, film, TV och design.
Text & foto: Ingegerd Landström